میلیونها نفر از مردم کره زمین معتقدند محکوم به فقر هستند. آنها گمان می کنند وضعیت زندگیشان برایشان مقدر شده اما من باورم این بود که ثروتمند شدن در سرنوشت من است و زمانی که متوجه شدم سوهان از جمله محصولات پرطرفدار در بازار است شروع به فعالیت در این زمینه کردم.
سوهان ساعدی
سوهان ساعدی، یک آب نبات ترد یا تافی زعفران خوش عطر و طعم ایرانی است. سوهان به مدت دهه ها توسط قنادیان سنتی تولید می شده است. این شیرینی خوش عطر ، ترد و کاراملی در انواع مختلفی از اشکال وجود دارد.
از انواع سوهان می توان به سوهان کنجدی ، سوهان گزی اصفهان ، سوهان عسلی ، دسر سوهان ، سوهان گل نازک ، باقلوایی ، بادامی ، آردی ، سوهان خانی ، سوهان حبهای ، حلوایی ، لقمهای و سوهان رویال اشاره کرد.
به طور معمول به شکل صفحه هایی با ضخامت 5-6 میلی متر و یا به صورت تکه های مربع مانند لقمه ای تهیه می شود. در هر حالت معمولاً در ظرف های حلبی در دار بسته بندی می شود.
کلمه سوهان اصالتا ایرانی است و معروف ترین و محبوب ترین و همچنین متنوع ترین شیرینی سوهان متعلق به شهر قم است. در ابتدا کارخانه های شیرینی پزی تولید سوهان حدود ۴ تا ۵ کارخانه بود اما در حال حاضر بیش از ۶۰۰ کارگاه شیرینی پزی مشغول به فعالیت هستند. تولید روزانه ایران 20 تن سوهان است.
بعدها ایرانیان تقریبا در سراسر کشور از جمله شهرهای اصفهان ، یزد ، زرند ، کرمان ، تهران به تولید و عرضه سوهان پرداختند. با این تفاوت که ممکن است طرز تهیه سوهان در هر کدام ار این شهرها با شهر دیگر متفاوت باشد. به عنوان مثال سوهان در شهر زرند به دلیل مقدار کمتر روغن مصرفی در آن نرم تر و ظریف تر از سوهان قم است.
سوهان عسلی
اگر بخواهیم نگاهی به تاریخچهی سوهان عسلی خوشمزه بیندازیم، به شهر قم یعنی مهد سوهان میرسیم. البته شهرهای اصفهان، یزد و کرمان نیز از قدیم الایام این شیرینی را تهیه میکرده اند و مخاطبان زیادی نیز داشته و دارند. سوهان عسلی دارای موادی چون شکر، عسل، مغز بادام و یا پسته است. در این مطلب به معرفی این شیرینی قدیمی ایرانی و همچنین طرز تهیهی آن در خانه میپردازیم.
بر روی بعضی از سوهانهای عسلی نیز به جای ترکیبات پسته یا بادام، افزودنیهای بی ارزشی استفاده میکنند که در نهایت به کیفیت شدن سوهان میانجامد.
بر روی بعضی از سوهانهای عسلی نیز به جای ترکیبات پسته یا بادام، افزودنیهای بی ارزشی استفاده میکنند که در نهایت به کیفیت شدن سوهان میانجامد.
می دانیم که هر نوع شیرینی و یا به طور کلی خوراکی، به اصلاح فرع و اصل دارد. برای مثال وقتی شما به شهری میروید و میخواهید خوراک مخصوص آن شهر را امتحان کنید، پیشنهاداتی دریافت میکنید که اصل آن خوراک را در کدام رستوران میتوانید تجربه کنید.
در مورد سوهان عسلی و به اصولا سوهان هم این قاعده صدق میکند. برای اینکه دریابیم چه سوهانی مرغوب و اصل است، باید ببینیم که مواد تشکیل دهندهی آن از چه نوعی بوده و پخت آن به شکل انجام گرفته است. برخی از کارخانجات هستند که به این شیرینیها به جای زعفران رنگهای صنعتی میزنند تا محصول سود بیشتری را برای آنها حاصل کند.
سوهان قم
در طرز تهیه سوهان قم آمده است که ابتدا باید آرد سفید شیرینی پزی را با آرد جوانه گندم در یک ظرف مخلوط کرده و به آنها آب اضافه کرده و آنها را هم می زنیم تا گلوله های آرد کاملا حل شده و محلول یکدستی بوجود بیاید.
سپس در مرحله بعد از طرز تهیه سوهان خانگی این محلول را روی حرارت کم قرار داده و به هم زدن ادامه می دهیم و بعد از اینکه بوی آرد کم شد و به اصطلاح بوی خامی نمی داد، حرارت را قطع می کنیم و به این محلول مقداری زمان استراحت می دهیم.
در مرحله بعد از طرز تهیه سوهان، بعد از استراحت دوباره محلول را روی حرارت قرار داده تا به جوش برسد، در این زمان شکر را به مخلوط اضافه می کنیم.
لازم است در همین حین زرده تخم مرغ و روغن یا کره و زعفران آب کرده را هم با همزن دقیق هم بزنیم و مخلوط کنیم.
مخلوط زرده تخم مرغ و روغن و زعفران را بعد از اینکه محلول آرد و شکر کمی خنک شد، به آنها اضافه کرده و به طور مرتب با همزن به همزدن خود ادامه می دهیم.